1. Viikon oppimispäiväkirja

Osasto on minulle ympäristönä tuttu aikaisemman lähihoitaja koulutuksen ja työkokemuksen vuoksi. Tämän sekä erittäin hyvän ohjaajan ja työporukan avulla pääsin nopeasti sisäistämään mahdollisimman paljon tietoa ohjatun itsenäisen työskentelyn kautta.

Fysioterapeutin työnkuvaan kuuluu osastolla alku- ja loppuarviointio, suunnittelu, toteutus sekä moniammatillisessa työryhmässä toimintakyvyn ja jatkohoidon arviointi. Potilaita on paljon erilaisia, mutta useilla heistä joilla fysioterapia kuuluu osastojaksoon on taustalla AVH, lonkkamurtumaa tai yleistilan laskua. Tämän lisäksi useat ovat yli 65-vuotiaita joilloin geriatrieset erityispiirteet pitää ottaa huomioon.

Tällä hetkellä osastotyö alkaa 7:30 ja päättyy n. kello 16:00. Työ alkaa aamuisin uusien sekä vanhojen potilaiden tietoihin. Lukemalla myös hoitajien ja mahd. lääkärien kirjaukset saadaan tärkeää tietoa potilaan toimintakyvyn muutoksista sekä siihen vaikuttavista tekijöistä kuten ravinnosta, unesta ja lääkityksestä sekä tietenkin siitä kuinka paljon apuja hän tarvitsee hoitajien kanssa.

Kello 8:15 ruokailujen jälkeen on osastolla terapeuttistaharjoittelua ryhmämuodossa joka kestää noin tunnin. Siinä harjoitetetaan ylä- ja alaraajojen liikkuvuutta ja lihasvoimaa sekä kognitiota esim. laskutehtävillä. Tämän lisäksi ryhmämuotoinen harjoittelussa potilaat pääsivät keskustelemaan keskenään ja oli tärkeä oa heidän aamuaan. Harjoitteet valitaan ja yksilöidään silloisten ryhmän jäsenten mukaan. Viikon alussa en ollut täysin varma, kuinka tämä tukee potilaiden kuntoutumista, mutta nyt koen että se on erityisen tärkeä apuväline jonka avulla isoille määrille potilaita saadaan päivittäin järjestetty terapeuttista harjoittelua. Samanlaisen harjoittelutiheyden toteuttaminen ei olisi mahdollista ilman sitä.

Tämän jälkeen mikäli uusia potilaita on tullut suoritetaan alkuarviointi, joka osittain aamusta jo aloitettiin lukemalla heidän esitietojaan. Lisäksi hoitajilta saa usein uusinta tietoa potilaan toimintakyvystä haastattelemalla. Mikäli heitä ei ole tullut sisältää päivä terapeuttista harjoittelua, arviointia sekä kirjaamista silloisten potilaiden tarpeiden mukaan. Tämä on hyvin karkea fysioterapeutin työnkuva osastolla.

Pääsin toteuttamaan kaikkea tätä alkuarviointia lukuunottamatta, koska fysioterapiaan ei uusia potilaita tullut. Viikossa kuitenkin riitti työtä joista mielenkiintoisimmaksi koin loppuarvioinnit sekä jatkohoidon suunnittelun. Loppuarviointiin kirjaamisesta oppii paljon, koska siinä näkyy mitä on tehty, mitä on arvioitu ja kuinka toimintakyky on muuttunut. Tämä konkretisoi itselle hyvin sen mitä fysioterapia sisältää ja minkälaista vastetta sillä on saatu. 

Ennen harjoittelua en ollut fysioterapeutin näkökulmasta miettinyt jatkohoitoa yhtä tarkasti ja ymmärtänyt sen tärkeyttä. Jatkohoidon käsittely viikolla auttoi ymmärtämään sen, kuinka fysioterapiassa pitää ottaa huomioon ihmisen asuinympäristö. Miten fysioterapia auttaa kyseistä potilasta selviytymään kotona tai muussa ympäristössä osastojakson jälkeen, ja onko se otettu huomioon. Esimerkiksi pitääkö hänen selviytyä portaista ja onko porraskävelyä arviointu tai harjoiteltu. Onnistuuko häneltä siirtymiset kotona. Nämä asiat pitää myös arvioida alkuarvioinnissa ja tavoitteiden saavuttamisessa.

Tällä viikolla pääsin tutustumaan useaan lonkkamurtumapotilaaseen ja heidän fysioterapiaan. Heistä usealla piti ottaa huomioon jo valmiiksi laskenut yleistila sekä muistisairaudet jotka vaikeuttivat kuntoutusta. Siirtymisien, liikerajoitusten ja omatoimisen harjoittelun muistaminen tuottivat ongelmia ja hidastivat kuntoutumista. Mielestäni tärkein tavoite heillä on mahdollistaa aikaisempi toimintakyky harjoittelemalla lihaskuntoa, siirtymisiä ja liikkumista. Siirtymissä haasteeksi osoittautui oikean tekniikan muistaminen sekä motorinen kontrolli, vaikka lihasvoimat siihen riittäisivät. Alkussa näissä voikin auttaa manuaalisesti käsin.

Alaraajojen lihasvoimaa edistävien harjoitteiden valinnassa hyödynnetään PHKS:n ohjeita. Liikkeet yksilöidään sen mukaan missä vaiheessa potilas on kuntoutusta ja mikä hänen toimintakykynsä on. Näitä ohjeita noudattamalla fysioterapia on samanlaatuista päijät-hämeen alueella. 

Ensi viikolla tavoitteeni on päästä tekemään alkuarviointeja, sekä toteuttaa mahdollisimman paljon itsenäistä ohjattua työskentely. Haluan myös oman muistijäljen parantamiseksi kirjata tarkemmin sen mitä olen oppinut. Ensimäisen viikon koin kuitenkin hyvin onnistuneeksi oppimisen kannalta, vaikka en ehtinyt päiväkirjaa päivittäin täyttämään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2. Viikon oppimispäiväkirja

Tavoitteet

Itsearviointi